Nie tylko jesienią
Zbieranie grzybów to dosyć popularne hobby zwłaszcza dla amatorów leśnych spacerów. Jednak większości z nas kojarzy się ono z ciepłymi jesiennymi popołudniami lub niedzielnymi porankami. Okazuje się jednak, że równie dobrym czasem na grzybobranie jest wiosna. Chociaż nie brzmi to dla wszystkich znajomo, to gdy w tym czasie wszystko budzi się do życia, oznacza to nie tylko kwiaty, trawę czy krzewy ale również właśnie grzyby.
Z pasją ale ostrożnie
Pasjonaci tej rozrywki jaką jest zbieranie grzybów muszą pamiętać, że gdy nie jesteśmy pewni czy dany grzyb nie jest trujący, lepiej zostawić go tam gdzie rośnie, gdyż zjedzenie go może skutkować nie tylko rozstrojem żołądka ale także poważnym zatruciem – a tego wolelibyśmy uniknąć.
Jadalne wiosenne grzyby
Nasze poszukiwania nie muszą zawężać się jedynie do lasów wiosną warto wypatrywać grzybów na łąkach czy polach a przy odrobinie szczęścia możemy na nie natrafić we własnym ogrodzie. Taki wiosenny grzyb jadalny to np. wszystkim znany smardz, który smakiem podobno konkuruje nawet z borowikiem, w Polsce jest to jednak gatunek chroniony i nie możemy go zbierać. Dlatego warto przed wyruszeniem na ”polowanie” zaopatrzyć się w atlas grzybów, czy chociażby wyszukać takie informacje wcześniej w internecie – gdyż są one bardzo ważne. Innym jadalnym grzybem, który już jednak możemy zbierać jest np. rosnąca przy pniach drzew iglastych krążkownica wrębiasta, która ma brązowe owocniki, w kształcie miseczek dorastające nawet do wielkości dłoni. Możemy jej używać po ugotowaniu chociażby do sałatek.